O czekoladzie - Chocolito | chocolito
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider


O czekoladzie

o  czekoladzie

 

Smaki czekolady

Czekolada doczekała się na całym świecie milionów wielbicieli, jednak ilu odbiorców – tyle gustów, dlatego  oferujemy szeroką gamę smaków. Do wyrobu słodkich prezentów używamy czekolady gorzkiej, ciemnej, mlecznej i białej o minimalnej zawartości masy kakaowej 32%. W ramach podstawowych rodzajów, proponujemy nieskończenie wiele wariacji i połączeń. Dodatkowe możliwości dają nadzienia – od soczystych owocowych, po kakaowe, nugatowe, waniliowe, marcepanowe…, które decydują o niepowtarzalnym charakterze naszych pralin czy innych czekoladowych prezentów. W poszukiwaniu nowych smaków, osobiście odwiedzamy fabryki, w których powstają słodkie prezenty. Często wybieramy, a nawet samodzielnie tworzymy najciekawsze zestawienia smakowe pralin w szkatułkach i innych bombonierkach, aby sprostać oczekiwaniom naszych klientów.

Dlaczego czekolada?

Plusów czekolady jest znacznie więcej niż minusów – warto o tym pamiętać w chwili zawahania, szczególnie, gdy odbiorca słodkiego prezentu jest aktualnie na diecie… Czekoladowe prezenty zawierają mnóstwo składników odżywczych: magnez, żelazo, cynk, selen, wapń, białko, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy oraz kofeinę. Jak dodamy do tego fakt, że czekolada działa przeciwdepresyjnie i poprawia humor dzięki składnikowi o nazwie fenyloalanina - okazuje się, że pomimo dużej zawartości węglowodanów i tłuszczów - nie jest taka straszna. Kto bowiem nie chciałby otrzymać słodkiego prezentu, który sprawia, że czujemy się bardziej zadowoleni, odprężeni i szczęśliwsi? Mówiąc wprost - dając prezent z czekolady, dajesz osobie obdarowanej radość.

Napój bogów

Gdyby nie hiszpański podróżnik Ferdynand Cortez, który w XVI wieku przywiózł ziarna kakaowca do Europy, być może jeszcze długo nie znalibyśmy smaku czekolady.  Przyrządzana już w IV wieku przez Majów w formie napoju, czekolada była obdarzana szczególną czcią. Używana głównie podczas świętych rytuałów czy uroczystości zaręczynowych i uznawana za napój bogów. W formie tabliczki pojawiła się dopiero w XIX wieku w Szwajcarii.  Nic więc dziwnego, że to właśnie czekoladę wybraliśmy za podstawowy składnik naszych słodkich prezentów.